mikromodell.jpg

Munkáim...

első házunk

Beszámoló arról, hogy miként próbáljuk meg felépíteni első házunkat. Talán segít másoknak, akik saját otthon építésébe vágnak, mert mi sok dologgal nem vagyunk/voltunk tisztában.

Friss topikok

  • Indy79: @gabbaa9: Szia! köszi szépen! igazság szerint folyamatosan tervben van, bár amit terveztem megvaló... (2020.01.23. 08:36) Nyulak
  • Indy79: @Tomee87: Szia! Tökéletesen bevált nálunk, semmi gond vele. Azóta is ez az egyik kedvenc részem. E... (2019.11.25. 08:31) Építkezés XXI. - Stegu burkolat felrakása
  • csallob: Helló, köszi, közben már meg is csináltam, nagyon jó lett. És úgy érzem, hogy nem is fogom megbánn... (2019.11.18. 18:33) Terasz építése II.
  • Indy79: @a8d2: Szia. Teljesen, semmi gond velük azóta sem, pedig elég durva terhelést kapnak, mert ki-be r... (2019.11.18. 08:21) Terasz építése I.
  • Indy79: @Dugmonics Imrene: Én oltott meszet használtam, és most is azal fogom kikenni. Próbáltam meszes fe... (2019.05.29. 09:19) Tavaszi beszálomó III.

A villanyszerelést hagytam a végére, de szerencsére ez nem lesz egy hosszú bejegyzés. Viszonylag egyszerű, az ember laikusként is tudja hova akar lámpát, kapcsolót meg dugaljakat. Ha az alapelgondolás megvan, akkor a villanyszerelő kitalálja a többit. Ez nálunk is így zajlott…

Villanyszerelési árajánlatot három helyről kértünk be. Az egyik a kivitelező embere, a másik a srác, aki csinálta a vezetékezést mikor közművesítettük a telket, a harmadik pedig egy ismerős által ajánlott csapat.
Az árajánlatokhoz természetesen elküldtük a tervdokumentációt és az alapvető infókat. Ezen kívül csináltunk egy tervet, amire rárajzolgattuk, hogy hova szeretnénk lámpát, dugaljakat, kapcsolókat, hol lesznek a gépet és egyéb elektromos cuccok. Ez volt a kiindulási alapunk.

Az első árajánlat magas volt, a harmadik nem is válaszolt a mailemre, így az egyeztetést a már ismert villanyszerelővel folytattuk le. Telefonon egyeztettünk, aztán jött is az árajánlat a javaslatokkal. (A félkövérrel kiemelt részek már a válaszaim a javaslatokra. Az egyszerűség kedvéért nem másolom be kétszer az árajánlatot.)

 

Villanyszerelési ajánlat.

A leírtak és az alaprajzok alapján, az alábbiakban részletezett kiépítést javaslom az egyes helyiségekre nézve, lényegében a te elképzeléseid jók csak kiegészíteném ezeket.

Bejáratnál  mennyezeti lámpa kint, ez kintről bentről kapcsolható – IGEN, OK!

Előtérben mennyezeti és hangulat fény érzékelővel éjszakai kimenésekhez, 1 dugalj, a riasztó kp. inkább a háztart.hely (ht)-be – Riasztó rendben a ht-ben, hangulatfény nem kell.

Nappaliban talán  a hangszóró ha gondolod, a fali lámpák gondolom a hangulat fényt adják erre sima falikar helyett több megoldás is szóba jöhet(falfészek, kő kirakás a falon falsíkban világítva,rejtett LED szalag mely kontúrt ad valami fali dekorációnak stb.) TV kialakítás jó csak a besütő napra kell gondolni, felette a fény akkor jó ha nem látszik a fényforrás, rejtve lenne jó. A hangszóróknak kellene egy kivezetés a kanapé két alsó csücskénél (tehát a tv-vel szemben, hogy működjön az 5.1), ha ez így megoldható. Hangulatfény és egyéb ide sem kell, remek lesz a „fali kar”.

Konyhában több dugalj fog kelleni a pulton,  a mikró helyét is ki kellene találni, a pulton csak helyet foglal. Jól jönne egy pultvilágító LED szalag a fenti fény mellett. Van hogy a sütő és a főzőlap nem egymás fölött vannak, néha a sütő szintje feljebb van mell magasságban nyílik. Mikró a gépészeti helyiségben lesz, mert nem nagyon használjuk, tehát az ajtó mellé balra kell majd dugalj. Azt hiszem oda mehet 2-3 darab is, mert lesz egy polc, és lehet rakok rá majd ezt-azt a későbbiekben.
Pultvilágolásra oké a LED szalag, bele lesz marva a felső szekrény aljába.
Sütő persze remek, ha nem lent van, de ez egy kicsi konyha, a munkapultok fontosabbak.
Dugaljokból szinte biztos vagyok benne, hogy elég lesz ennyi, ezt közben leteszteltem többször is.
A sütőnek meg a mosogatógépnek akkor külön lesz dugalja, az gondolom nem fog látszani. Ez lenne a szerencsés, azt hiszem írtad is. Ahova viszont kellene még egy dugalj, az konyha bejárata melletti a jobb alsó sarok, ahol egyet jelöltem. Itt lesz a kávéfőző.

WC lámpa, dugalj,  elszívás. Ezzel nem volt gond.

Faljáróban jól mutatna bokavilágítás falsíkba építve, érzékelővel működne Erre nem lesz szükség.

HT-ban igény szerint dugaljak, világítás fent .Itt lenne az elosztó doboz. Gépészetről most azt tudom, hogy légfűtés lesz és fűtőpanelek, de ez utóbbira még kitérünk kicsit később…

Fent a szobákban 4 dugalj minden sarokban és a kapcsoló alatt, mennyezeti világítás ágyak mellett kislámpa kiállás a falon.
Lámpa az ágyaknál egy lesz középen, ahogy jelöltem.
A bal felső helyiségben, ahol a net van, oda kellene még egy dugalj az alsó falra a fentivel szemben, és egy az ablak fölé a bal oldali falon.
A mellette lévő helyiségbe ahol a mosógép van kellene még egy dugalj a bal oldali falra, a kémény mellé.
A bal lenti szobába nem kell több dugalj, az rendben van így, de az alsót duplára kellene cserélni.
A jobb alsó szoba is rendben van, itt is fix a szekrény, viszont az alsó falon lévő konnektort itt is duplára kell cserélni.

Közlekedő bokafény éjszakai kimenéshez,és mennyezeti nagy fény, dugalj takarításhoz. Ide sem kell bokafény, csak lámpa, kapcsoló, dugalj…

Fürdőben tükör lámpa a fenti mellett és tükördugalj két oldalt feltéve hogy nem bútor lesz Lámpát jelöltem, egy darab dugalj kell a jelölt helyen és talán még egy a bejárat fölött ott a WC-nél.

A riasztó érzékelőit máshogy javaslom, kell egy közvetlenül a bejárati ajtóhoz,a nappali jó, de a konyhába is illik tenni a letakarás miatt, fentre pedig még egy kezelő egység hogy be lehessen a lenti részt éjjelre riasztani ha nem nagyon megyünk le, ha mégis akkor éjjel a lent kikapcsolásával kell kezdeni, de több megoldást is javaslok majd. A fenti beriasztási lehetőség maradjon. Átbeszéltük, igazad van. A lenti elhelyezéseknél akkor legyen a bejáratnál, a nappaliban és ha tényleg nagyon úgy látod, hogy a nappali nem fedi le a konyhát csak akkor kerüljön ez utóbbiba. (Problémás lesz elhelyezni a szekrények miatt.) A riasztó nyomogatós része vagy az ajtóval szemben vagy attól balra lesz.

Az udvari dolgok gondolom még messze vannak, de a ház falára vagy a bejárás megvilágítására mindenképpen gondolni kell valamit, de itt is több dolog jöhet szóba. Az udvari dolgok csak annyiból állnak, amit berajzolgattam. Nem lesz semmi extra világítás meg ilyesmi. Ami fontos, hogy a ház mögött lesz majd egyszer egy terasz, egyszer talán állatoknak hely a telek tátsó részén, sütögető rész stb. így valami megoldás kell, hogy lehessen oda áramot vinni.

Mindezek ismeretében a szükséges anyagok és díjak:

Megnevezés

Mennyiség

Ár/db

Ár/összes

Elosztó doboz 24 mod + földelés

1 db

8500.-

8500.-

MűIII 16 cső

300 fm

55.-

16500.-

Mcu 1,5 fekete-kék-zs vezeték

300-300 300fm

60.-

54000.-

MBCu 3*1,5, MTL 2*1,5 vezeté

150 fm 100 fm

220.-  160.-

33000.- 16000.-

Gégecső 25 mm

150 fm

50.-

7500.-

Dobozok 65-80

100.-

65.-

6500.-

Kötések Wagó4-6

150 db

60.-

9000.-

Kismegszakító+ Fí relé

20 db

1100.- +10000.-

32000.-

Gépészeti védelem külön dobozban Fí relé,kismegsz.doboz

 1 db

18000.-

18000.-

Gipsz

2 zsák

4000.-

8000.-

Betáp kábel a sarki dobozból

Kb 25 fm*2

Kb 500.- Ft/m

25000.-

UTP,koax vezeték

100 fm

65-65.-

13000.-

Riasztó előcsövezése

 

 

3000.-

Riasztó kábelezése

 

 

8000.-

Anyag összesen

 

 

258000.- Bruttó

Vésés,csövezés,gipszelés

 Kb 10 nap 2 fővel

 

250000.-

Kábelezés erős és gyenge áram

 Kb 2 nap 2 fővel

 

70000.-

Kötések, élesztés,próba kapcsolók égők

 Kb 1 nap 2 fő és anyag

 

50000.-

Mindösszesen

 

 

618000.- Bruttó

 

További szereléssel összefüggő dolgok, és díjak.

 

Kapcsolók,dugaljak berakása

15000.- Ft

Lámpa felszerelése

450/db

EPH jegyzőkönyv ha kell

12000.-Ft

Riasztó várható költsége(központ, 2 kezelő, sziréna,3 érzékelő,5 nyitás jelző ablakokba)

Rádiós átjelző GSM (mobilra riaszt)már van kb 20000.-Ft-tól

Kb 110000.- Ft és az átjelző ha kell, nélküle mondjuk a gyér szomszédság miatt azért gondolnék

Készülék bekötések(sütő,főzőlap,stb)

Megbeszélés kérdése

Szünetmentes rendszer kialakítása napelemmel ha érdekel(előszerelés igényel ha később gondolsz ilyenre)

Megbeszélés kérdése

Lényegében ezzel kalkulálj!

 Mivel menet közben átmentek a megjegyzéseim is újabb árajánlatot kaptam. Így a végső bruttó ár 568 000 Ft lett. Ehhez még hozzájön a fűtőpanelek szerelése, de azt személyesen fogjuk egyeztetni. Azt hiszem a villanyszerelés ebből a szempontból sima ügy volt, és ezzel össze is álltak a végső árak.

Címkék: költségvetés villanyszerelés riasztó kábelezés árajánlat lámpák kapcsolók dugaljak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elsohazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr54523741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.