mikromodell.jpg

Munkáim...

első házunk

Beszámoló arról, hogy miként próbáljuk meg felépíteni első házunkat. Talán segít másoknak, akik saját otthon építésébe vágnak, mert mi sok dologgal nem vagyunk/voltunk tisztában.

Friss topikok

  • Johnnybe: Nagyon jó a blog! Akkor közölnék én is egy ajánlatot, amit ma kaptam. ELMŰ-höz áramkapocs.hu honla... (2019.03.04. 21:11) Megérkezett a villanyóra szekrény
  • Váradi Gyula: Szia nagyon szuper a pince vagy akárhogy hívjuk! Nézegetem az alkotásaidat,egyre... (2018.12.23. 02:36) Pince építése
  • Indy79: Sziasztok, ez igazán kedves. Igyekszem írni majd egy beszámolót, mert igazából még semmit nem adt... (2018.11.08. 05:35) Nyulak
  • Indy79: Bocs, elírtam: cys.bors@gmail.com (2018.07.09. 09:01) Tavaszi beszálomó III.
  • Rob()t: nagyon szép terasz! gratulálok hozzá (ahhoz is :) ) köszönöm a segítséget! 3,5x4 vagy 3,5x4,5-ről... (2018.06.21. 10:57) Kerti tároló építése fából I. rész

25.
március

Nyulak

Indy79  |  8 komment

nyulak_06.jpgTavaly nagyon viccesen alakult a névnapom. Szokás nálunk a munkahelyen, hogy megajándékozzuk a névnaposokat. Nagy volta a meglepetés, mert két nyulat kaptam ajándékba. Akkor még nem túl nagy nyúlpár a Bob és Bobek nevet kapták. Akkor még nem volt meg a helyük, de mivel jött a hétvége a birkáknál elkülönített kisebb szénatárolós részt alakítottam át.

Címkék: fióka hús állatok házilag nyulak szalma vágás állattartás nyúlhús mélyalmos nyúltáp pannon fehér

8 komment

img_20170429_183545.jpgA tavalyi évben kijutott a jóból és a rosszból is a birkákkal kapcsolatban. Lettek bárányok, de sajnos kettő anyajuhot elvesztettünk. Tekintve, hogy csak három volt ez elég nagy gond és elszomorító is. Jelenleg öten vannak, két kicsi bárány, egy kb. egy éves ürü, Sanyi a kos és Kata az anyajuh.

Címkék: birka bárány állatok juh állattartás legelő juhok legeltetés akol

2 komment

037.JPGTavaly kicsit nagyobban csináltuk a kertészkedést, de mivel nem vagyunk akkora kertész guruk így azért odáig nem merészkednék, hogy tanácsokat adjak. Az öregek tapasztalatai és a net igencsak sokat segít a kerti munkákban. Nálunk amolyan hagyományos kert van, gyakori gyomlálással, sorokkal és a többi megszokott dologgal. A modern, mindent ültessünk így meg úgy nekünk nem igazán jön be, maradtunk inkább a kapánál. Ami nagyon sokat segített, az az örökségből származó tolókapa és a nagyszüleim régi szerszámai. Lehet, hogy kopottak meg régiek, de valahogy igencsak jó velük dolgozni.

Címkék: répa krumpli kert paradicsom kertészkedés uborka borsó cukkini tök öntözés karalábé saját kezűleg

2 komment

udvar_012.jpgAki követte a blogot, az látta, hogy jó régen hozattunk ide egy halom követ ami a kocsibeálló alapanyaga volt. Tavasszal annak is eljött az ideje, hogy ezt elkészítsük. Ennek a munkának a kreatív és érdemi részét Petra végezte, én igazából talicskáztam a követ. Az eredmény szép lett, de technikailag van még rajta mit csiszolni.

Címkék: udvar murva kocsibeálló szegély saját kezűleg saját kivitelezés téglakő geotextil barabás téglakő

4 komment

img_20170506_132555.jpgTavasszal jó sok gondunk akadt Dióval, mert állandóan megszökött. Volt, hogy véres füllel jött haza, volt, hogy hozta a kis barátait a kapuig és az is megesett, hogy az út mellől szedtem össze mikor este hazafele jöttem. Ideje volt, hogy kapjon egy társat, ahogy ezt korábban is terveztük. természetesen most is a Győri Állatmenhelyről választottunk kutyát. Ugatós már volt, szóval most nagyobb és kissé elrettentőbb ebet szerettünk volna. Gyorsan meg is született a választás, az eredetileg Linda névre hallgató németjuhász-vizsla keverék kutyus lett az új lakónk.

Címkék: kutyák állatok menhely örökbe fogadás

2 komment

butorok_011.jpgAmikor a teraszról írtam szerintem azt is megemlítettem, hogy az anyagokat sajnos gyalulás nélkül hozták ki. Ahhoz még volt erőm, hogy a szerkezetei elemeket lecsiszoljam, de a padlóra már nem maradt energia. Tavasszal ez volt ez első amit módosítottunk. A téli időszakban voltak uncsibb esték, akkor bútorok renoválásával szórakoztattuk magunkat.

Címkék: asztal fa szék láda festés terasz bútorok lakkozás saját kezűleg faanyag ácsmunka betonfesték

2 komment

baromfiudvar_0012.jpgÚgy tűnik eljött a folytatás ideje, lassan elkezdem feltöltögetni az egész évben összegyűjtött dolgainkat. Sok volt a teendő, blogolásra nem maradt idő, de most ígérem, hogy erőt veszek magamon. Nagyjából húsz bejegyzésre való anyagot gyűjtögettem össze az év folyamán. Elsőként a baromfiudvarral kezdem, mert történt itt némi fejlesztés tavasszal.

Címkék: háló kakas tyúk állatok csibe baromfiudvar baromfi állattartás madárinfuenza baromficsirke

4 komment

Senki ne higgye, hogy feladtam a blogolást, egyszerűen sok a teendő. De hamarosan folytatom! :)

5 komment

disznool_013.jpgKorábban írtam róla, hogy elbontottam a régebbi ólakat. Mivel kiköltöztünk ideje volt egy kulturáltabb megoldásnak. A birkák helye adott volt, nekik már megépült a helyük, így azt a döntést hoztuk, hogy a továbbiakban is ott folytatjuk az építkezést. A tyúkok helyét nagyjából megcsináltuk tavasszal, de most ők is komolyabb házat kaptak.

Címkék: fa tojás disznó tyúk állatok háztáji építés baromfi állattartás saját kezűleg ól faanyag tojóláda

10 komment

nyito.jpgVégre sikerült eljutnom oda, hogy leírjam a terasz építését is. Eleve terveztünk teraszt a házhoz, de a költségvetésbe nem fért bele, így ezt későbbre halasztottuk. Nálunk az fel sem merült, hogy nem fából lesz, mert ez passzol a házhoz. nagyon szerettük volna, ha még 2016-ban összejön, ami októberben sikerült is.

Címkék: építés házilag terasz csiszolás saját kezűleg faanyag faszerkezet polikarbonát ácsmunka könnyűszerkezet

7 komment

Nehogy azt higgyétek, hogy elment a kedvem a blogolástól, egyszerűen nem volt időm rá. Pedig most is van miről írni, mert nem tudunk leállni. Teraszt építettünk, fejlesztjük a baromfiudvart, mert tavasszal újabb állatokat szeretnénk hozni és kell nekik a hely. Mielőtt ezekről írnék vissza kell mennem kicsit az időben, ugyanis év elején megpróbálkoztunk visszaigényelni az ÁFA különbözetet, amit egy új jogszabály tett lehetővé.

Címkék: bank hitel ügyintézés állami támogatás csok visszaigénylés ÁFA aókedvezmény építési áfa

14 komment

beazas_02.jpgEbben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy sajnos nem minden működik úgy, ahogy szeretnénk. Történt ugyanis, hogy beázik a házunk. Hibák itt is vannak, ez van.

Címkék: hibák lemez ház eső bosszúság építés beázás kivitelezés szigetelés lambéria bádog faburkolat kivitelező száradás

12 komment

baranyvagas_11.jpgEljött az ideje, hogy levágjam az első bárányunkat. Elérte az a mértet amiről úgy gondoltam, hogy megfelelő lesz az első vágáshoz és megmondom őszintén hatot etetni kicsit megterhelőbb mint négyet, mert már a kis legelők se adnak eleget a legeltetéshez. Szóval ez amolyan erős idegzetűeknek bejegyzés.

Címkék: birka bárány hús állatok házilag feldolgozás állattartás

90 komment

jatszoter_026.jpg

Mivel a héten szabin voltam ezért nagyobb volumenű munkának is neki tudtam állni. Ez pedig nem más volt, mint Lili játszótere. Mivel mostanában szeret felmászni dolgokra ezért időszerű volt egy hely neki, ahol ezt legálisan teheti.

Címkék: fa játszótér házilag homokozó barkácsolás lambéria mászóka hajópadló faanyag

6 komment

cefre_08.jpgNálunk szerencsére nem pusztított a fagy, így igencsak jó lett a sárgabarack termésünk. Mivel lekvárunk van bőven, ezért úgy döntöttünk pálinka lesz belőle. A neten rákerestem a cefrézésre és találtam tök jó trükköt, ami rendesen meggyorsította a magozást.

Címkék: gyümölcs pálinka trükk barack egyszerűen pálinkafőző cefrézés

1 komment

07.
augusztus

Birkanyírás

Indy79  |  1 komment

birkak_006.jpgKicsit el vagyok maradva a bloggal, de sok a teendő és valahogy mindig ez az, ami háttérbe szorul. nehéz a gép elé ülni, ha sok a kinti munka. tartozom még egy rövid beszámolóval a birkákkal kapcsolatban. Még tavasz végén meg lettek nyírva, most erről mutatok pár képet.

Címkék: állatok birkák gyapjú állattartás birkanyírás nyírás juhok

1 komment

kad_05.jpgRég nem írtam bejegyzést, most majd pótlom pár kisebb leírás formájában. Az idő nagy részét a szokásos teendők viszik el, szóval olyan hatalmas dolgok nem is nagyon történnek, munka, némi kikapcsolódás meg munka. :) Ebben a posztban arról írok, hogy igyekszünk mindent ami még van a ház körül hasznosítani. Így tettünk azzal a káddal is amit az építkezésnél vissza kellett bontani.

Címkék: gyerek ötlet barkácsolás maradék olcsón lambéria kerti kád

Szólj hozzá!

allatok_00.JPGMivel most van egy pici szabadidőm, ezért gyorsan írok egy bejegyzést arról, hogy merre fele tartanak a dolgok mifelénk.Arról már írtam, hogy vettünk tyúkokat. Most főleg ők vannak a főszerepben, mert jött még hozzájuk pár és a hozzájuk kapcsolódó részeket bővítjük. Jó sok kép lesz!

Címkék: bárány kakas állatok vidék építés házilag kerítés baromfiudvar állattartás tyúkok juhok

8 komment

img_20160515_121216.jpgKezdenek kialakulni azok a dolgok, amiket szerettünk volna. Korábban is voltak tyúkjaink és már igazán hiányzott a házi tojás. Az előző évek tapasztalatairól beszámoltam, de most lesz az igazi, mert már itt lakunk és nem fog gondot okozni a tél sem.

Címkék: tojás tyúk állatok festés állattartás tyúkól meszelés melléképület

4 komment

tyukol_016.jpgMost, hogy kint lakunk elkezdtük újjáépíteni az állattartó részt. Korábban írtam, hogy a régi helyet elbontottuk, az anyagokat folyama- tosan újrahasznosítjuk. Amikor az épült még nem volt meg a lenti telek, ahol most a birkák vannak. A többi állat helye is ide kerül majd.

Címkék: birka tyúk állatok építés házilag ellés állattartás tyúkól ól faanyag ellető

2 komment

tavasz_026.jpgIsmét összeszedtem pár képet, amikből látszik mivel ütjük el az időnket. Vannak köztük kerti munkák és kisebb nagyobb barkácsolós dolgok is. Mostanra már szépen eltűntek az építkezés nyomai, kezd egész rend lenni a ház körül.

Címkék: tavasz pince tárolás birkák sonka házilag barkácsolás legelő kutyaház

8 komment

Mivel többen is kérdezték, hogy mennyire szuperáltak a fűtőpanelek ezért most írok egy kis beszámolót arról, hogy mennyire jött be a dolog. Ez már csak azért is hasznos, mert mikor mi keresgéltünk elég nehezen (vagy sehogy sem) találtunk konkrét adatokat.

Címkék: költségek kályha fűtés kandalló rezsi fűtőpanel elektromos fűtés adax haas+sohn

8 komment

pince_035.jpgEljött az idő, hogy beszámoljak egy tavaly kezdett munkáról, nevezetesen a pince építéséről. Lehet, hogy egy kicsit nagyképű a pince megnevezés és helytállóbb lenne a verem, de már így nevezzük, szóval az nekünk pince. Reméljük beválik, és tudunk benne tárolni a terményeinkből, meg persze némi bor is kerül majd bele.

Címkék: pince lépcső építés házilag falazás földmunka verem lejárat melléképület saját kivitelezés

10 komment

tavasz_025.jpgItt a tavasz, kezdenek virágozni a fák, egyre jobb idő van, így mi is elkezdtünk egy csomó dolgot rendbe tenni, amire eddig nem volt lehetőségünk. Egy építkezés pláne után sok a teendő, aztán ott van még a kert, a gyümölcsös és nem ártana rendet tenni az ólaknál is, ahol a disznók nagy pusztítást végeztek.

Címkék: élet munka baba környezet állatok kert vidék tároló ólak Lili

3 komment

birkak_016.jpgMivel legújabb állatokkal kap- csolatos kalandunk főszereplői jelenleg a birkák, ezért ismét nekik szentelek egy bejegyzést. Elkezdtük az elgazosodott terület visszahódítását a házunk előtt és született újabb bárányunk is.

Címkék: birka bárány kecske állatok vidék alom juh állattartás legelő villanypásztor

Szólj hozzá!